Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29. Tengah mencari bahan rujukan dan contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29? Jika ya, tahniah saya ucapkan kepada anda! Jawatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan ditempatkan di Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dan Jabatan Kemajuan Orang Asli Malaysia (JAKOA).


Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Peperiksaan online untuk Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini adalah tapisan peringkat awal calon yang dijalankan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sebelum memanggil calon menghadiri sesi pemeriksaan fizikal dan pancaindera, yang kemudiannya jika calon lulus melalui sesi temuduga SPA nanti.

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Untuk makluman, pihak SPA telah mewar-warkan panggilan menduduki peperiksaan ini melalui email, website SPA8i dan Fan Page SPA di Facebook.

Jika anda masih belum menerima sebarang pemberitahuan, bermakna anda tidak layak menduduki peperiksaan ini. Walaubagaimanapun, anda boleh menyemak senarai nama anda samada dapat ataupun tidak.

Semakan peperiksaan – Klik Sini

Untuk peperiksaan online bulan Febuari 2020 ini, berikut adalah jadual peperiksaannya:

Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S29
Institut Kemajuan Desa (INFRA)
Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE)
Tarikh Peperiksaan :13 Julai 2020(Isnin)
Masa Peperiksaan: 02:00 Petang - 03:40 Petang

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 kali ini mengkehendaki calon menjawab 3 bahagian iaitu;

Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29


Seksyen A – Pengetahuan Am
Seksyen B - Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris


Penerangan Seksyen Peperiksaan Online SPA

Sebelum menduduki peperiksaan online ini, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apakah bentuk soalan dan tujuan setiap seksyen ini diberikan kepada calon peperiksaan. Berikut adalah sedikit penerangan setiap seksyen peperiksaan online SPA tersebut.

Seksyen A – Pengetahuan Am

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai aspek-aspek kesihatan umum, sains, sosial dan budaya, pengetahuan am tentang Malaysia dan isu-isu semasa.

Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai aspek-aspek daya penyelesaikan masalah dengan soalan-soalan konsep matematik, mengiterpretasi data dan kemahiran logik. Seksyen ini menguji calon dalam kemahiran matematik, kepantasan menjawab soalan dalam tempoh masa yang terhad.

Seksyen C – Kefahaman Bahasa Inggeris


Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai kemahiran berbahasa inggeris dengan diberikan pernyataan atau petikan esei dan menjawab berdasarkan pemahaman anda. Soalan lain adalah dalam bentuk penggunaan tatabahasa inggeris.

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan P29
Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan P29
Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan P29
Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan P29


4 Sebab Kenapa Ramai Calon Gagal Peperiksaan SPA

1. Tak Tahu Format

Ini yang biasa berlaku. Bila calon tidak tahu format, calon tidak dapat buat persediaan awal dan rapi.

2. Tak Cukup MASA 

Kalau persediaan tidak cukup memang akan ambil masa lama untuk jawab exam sebab kena fikir banyak benda! Tapi kalau persediaan RAPI, tak akan ada masalah lagi!

3. Tak Tahu Nak Mula Kat Mana 

Nak buat persediaan tapi tak tahu nak mula kat mana. Tau-tau esok dah exam. Memang Kelam kabut la. Tak terkejut tengok soalan nanti!

4. Silap Persediaan

Dah studi tapi terkeluar dari skop! Membuta tuli. Patut fokus apa yang berkaitan ja. Bukan perlu studi dan hafal semua perlembagaan Malaysia!

Sebab itu untuk persediaan awal, calon-calon memerlukan Contoh Soalan Peperiksaan sebagai rujukan dan latih tubi sebelum menghadapi peperiksaan.


Dapatkan Rujukan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Anda yang mahukan panduan dan rujukan beserta contoh soalan peperiksaan SPA boleh mendapatkan pakej rujukan dibawah ini untuk persediaan awal anda menghadapi peperiksaan nanti.
Apa yang anda akan dapat dalam pakej rujukan pengetahuan am, daya menyelesaikan masalah dan kefahaman Bahasa inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini?

Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29
P/S: Selepas pengesahan pembayaran, anda akan terus dapat link akses untuk download ebook ini. Tiada sebarang pengeposan akan dibuat memandangkan ebook ini adalah buku digital dalam bentuk PDF. Anda beli sekarang, dapat sekarang!

Kami ucapkan semoga anda berjaya dalam peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 nanti. Terima kasih kerana membaca artikel Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini.

Semoga berjaya!

Post a Comment

0 Comments