Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29. Tengah mencari bahan rujukan dan contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29? Jika ya, tahniah saya ucapkan kepada anda! Jawatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan ditempatkan di Institut Kemajuan Desa (INFRA).


Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Peperiksaan online untuk Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini adalah tapisan peringkat awal calon yang dijalankan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sebelum memanggil calon menghadiri sesi pemeriksaan fizikal dan pancaindera, yang kemudiannya jika calon lulus melalui sesi temuduga SPA nanti.

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Untuk makluman, pihak SPA telah mewar-warkan panggilan menduduki peperiksaan ini melalui email, website SPA8i dan Fan Page SPA di Facebook.

Jika anda masih belum menerima sebarang pemberitahuan, bermakna anda tidak layak menduduki peperiksaan ini. Walaubagaimanapun, anda boleh menyemak senarai nama anda samada dapat ataupun tidak.

Semakan peperiksaan – Klik Sini

Untuk peperiksaan online bulan Febuari 2020 ini, berikut adalah jadual peperiksaannya:

Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S29
Institut Kemajuan Desa (INFRA)
Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE)
Tarikh Peperiksaan :13 Julai 2020(Isnin)
Masa Peperiksaan: 02:00 Petang - 03:40 Petang

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 kali ini mengkehendaki calon menjawab 3 bahagian iaitu;

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29


Seksyen A – Pengetahuan Am
Seksyen B - Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris


Penerangan Seksyen Peperiksaan Online SPA

Sebelum menduduki peperiksaan online ini, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apakah bentuk soalan dan tujuan setiap seksyen ini diberikan kepada calon peperiksaan. Berikut adalah sedikit penerangan setiap seksyen peperiksaan online SPA tersebut.

Seksyen A – Pengetahuan Am

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai aspek-aspek kesihatan umum, sains, sosial dan budaya, pengetahuan am tentang Malaysia dan isu-isu semasa.

Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai aspek-aspek daya penyelesaikan masalah dengan soalan-soalan konsep matematik, mengiterpretasi data dan kemahiran logik. Seksyen ini menguji calon dalam kemahiran matematik, kepantasan menjawab soalan dalam tempoh masa yang terhad.

Seksyen C – Kefahaman Bahasa Inggeris


Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai kemahiran berbahasa inggeris dengan diberikan pernyataan atau petikan esei dan menjawab berdasarkan pemahaman anda. Soalan lain adalah dalam bentuk penggunaan tatabahasa inggeris

Contoh Soalan Pengetahuan Am Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Dibawah ini merupakan 5 Contoh Soalan Pengetahuan Am Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 untuk dijadikan bahan rujukan dan contoh soalan untuk anda jawab.

1. Perdana Menteri perlu merujuk kepada _______ sebelum beliau melantik Hakim Besar?

A. Ketua Hakim Negara
B. Hakim-Hakim Besar
C. Ketua Menteri Sabah
D. Ketua Menteri Sarawak

2. Badan Kehakiman tertinggi di Malaysia ialah

A. Mahkamah Persekutuan
B. Mahkamah Rayuan
C. Mahkamah Sesyen
D. Mahkamah Tinggi

3. Pihak Berkuasa Tempatan terletak di bawah bidang kuasa

A. Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
B. Jabatan Kerajaan Tempatan
C. Kerajaan Negeri
D. Kerajaan Persekutuan

4. Mahkamah manakah yang mempunyai kuasa untuk mendengar petisyen yang mencabar keputusan pilihan raya.

A. Mahkamah Sesyen
B. Mahkamah Tinggi
C. Mahkamah Persekutuan
D. Mahkamah Rayuan

5. Pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru memberi tumpuan kepada

A. Model ekonomi berpendapatan tinggi yang inklusif serta mampan
B. Pembasmian kemiskinan tanpa mengira etnik dan penghapusan pengenalan etnik mengikut fungsi ekonomi
C. Pembinaan keutuhan dan daya saing negara
D. Pencapaian pembangunan yang seimbang antara sektor utama ekonomi dan wilayah serta mengurangkan jurang sosioekonomi antara masyarakat.

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Dibawah ini adalah 10 Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 untuk peperiksaan online ini.

1. 154kg kertas terpakai akan dijual di pusat kitar semula. 5/7 daripada jumlah tersebut adalah kertas berwarna. Selebihnya pula adalah kertas putih yang berharga RM 0.35 sekilogram. Berapakah jumlah hasil jualan kertas putih tersebut?

A) RM 15.40
B) RM 16.40
C) RM 31.90
D) RM 53.90

2. Dewan F mempunyai kerusi yang disusun sebanyak 15 baris dalam jumlah 25 buah kerusi bagi setiap baris. 75 buah kerusi dari dewan G diambil dan dimasukkan ke dalam dewan H yang telah mempunyai 250 buah kerusi. Jumlah keseluruhan kerusi didalam ketiga-tiga dewan tersebut ialah 940. Berapakah bilangan kerusi yang masih ada di dalam dewan G?

A) 165
B) 240
C) 315
D) 490

3. {400, 361, 324, N, 256, 225}. Apakah nilai paling tepat bagi N?

A) 289
B) 290
C) 275
D) 287

4. Sebekas kacang tanah berjumlah 1,200 biji akan dimasukkan ke dalam 10 buah mangkuk dan 5 biji cawan. Setiap cawan berisi sebanyak 45 biji kacang dan setiap mangkuk diisi sebanyak 85 biji kacang. Berapakah baki kacang yang tinggal di dalam bekasnya?

A) 125
B) 135
C) 145
D) 155

5. Sebuah tangki minyak berbentuk silinder mempunyai diameter 7.10 meter di isi penuh dengan minyak. Tinggi silinder itu adalah 1.28 meter lebih dari jejarinya. Berapakah isipadu minyak dalam tangka itu dalam unit meter padu?

A. 191.03
B. 190.00
C. 192.00
D. 191.14

6. Harga kos set pinggan di Syarikat Nora ialah RM120. Harga jual set pinggan itu ialah RM150. Set pinggan itu diberi diskaun sebanyak 60% sempena penghabisan stok. Syarikat Nora mengalami…

A) Keuntungan sebanyak RM60
B) Keuntungan sebanyak RM30
C) Kerugian sebanyak RM60
D) Kerugian sebanyak RM30

7. Sebuah buku rujukan mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku tersebut?

A) 454
B) 228
C) 452
D) 226

8. Zack membayar harga pembelian sebuah televisyen berjumlah RM 3199.50 setelah mendapat diskaun sebanyak 25%. Berapakah harga asal televisyen tersebut?

A) RM 3,999
B) RM 4,000
C) RM 4,266
D) RM 4,922

9. Ahmad mempunyai wang simpanan sebanyak RM25,000 dan menggunakan 1/20 sebagai modal perniagaan jualan burger. Setelah sebulan berniaga beliau memperolehi keuntungan sebanyak 3 kali harga modal tersebut. Berapakah jumlah keuntungan yang diperolehinya?

A) RM 2,500
B) RM 1,250
C) RM 5,000
D) RM 3,750

10. Berapakah bilangan duit syiling 20 sen boleh ditukar bagi nilai 45% daripada RM550?

A) 247
B) 248
C) 1237
D) 1238

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan P29
Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan P29
Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan P29
Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan P29


4 Sebab Kenapa Ramai Calon Gagal Peperiksaan SPA

1. Tak Tahu Format

Ini yang biasa berlaku. Bila calon tidak tahu format, calon tidak dapat buat persediaan awal dan rapi.

2. Tak Cukup MASA 

Kalau persediaan tidak cukup memang akan ambil masa lama untuk jawab exam sebab kena fikir banyak benda! Tapi kalau persediaan RAPI, tak akan ada masalah lagi!

3. Tak Tahu Nak Mula Kat Mana 

Nak buat persediaan tapi tak tahu nak mula kat mana. Tau-tau esok dah exam. Memang Kelam kabut la. Tak terkejut tengok soalan nanti!

4. Silap Persediaan

Dah studi tapi terkeluar dari skop! Membuta tuli. Patut fokus apa yang berkaitan ja. Bukan perlu studi dan hafal semua perlembagaan Malaysia!

Sebab itu untuk persediaan awal, calon-calon memerlukan Contoh Soalan Peperiksaan sebagai rujukan dan latih tubi sebelum menghadapi peperiksaan.


Dapatkan Rujukan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Anda yang mahukan panduan dan rujukan beserta contoh soalan peperiksaan SPA boleh mendapatkan pakej rujukan dibawah ini untuk persediaan awal anda menghadapi peperiksaan nanti.
Apa yang anda akan dapat dalam pakej rujukan pengetahuan am, daya menyelesaikan masalah dan kefahaman Bahasa inggeris Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini?

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29P/S: Selepas pengesahan pembayaran, anda akan terus dapat link akses untuk download ebook ini. Tiada sebarang pengeposan akan dibuat memandangkan ebook ini adalah buku digital dalam bentuk PDF. Anda beli sekarang, dapat sekarang!

Kami ucapkan semoga anda berjaya dalam peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 nanti. Terima kasih kerana membaca artikel Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini.

Semoga berjaya!

Post a Comment

0 Comments