Contoh Soalan Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41 | And dipanggil peperiksaan SPA untuk Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41? Tahniah kepada anda yang berjaya dipanggil ujian ini. Anda adalah calon yang bertuah kerana berpeluang membuktikan keupayaan anda menjawab soalan-soalan berbentuk psikometrik. Disini kami akan kongsikan contoh-contoh soalan ujian psikometrik bagi Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41. Penempatan Arkitek Landskap J41 adalah di Jabatan Lanskap Negara, Kementerian Wilayah Persekutuan.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41


Ujian psikometrik ini adalah salah satu seksyen dalam penilaian pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Seksyen ini adalah berkaitan dengan ujian psikometrik yang perlu dijawab dalam masa yang pantas. Kebiasaannya diberikan masa 60 minit hingga 1 jam 30 minit untuk menyelesaikan sebanyak hampir 196 soalan.

Nampak seperti banyak soalan dan terma yang menggerunkan, tetapi percayalah seksyen ini pasti menjadi seksyen yang paling mudah bagi anda. Pihak SPA berkemungkinan akan mengubah soalan dan tempoh masa menjawab soalan ujian psikometrik. Walaubagaimanapun, itu tak penting..

Apa yang penting adalah anda tahu bagaimana penilaiannya dan bagaimana cara menjawabnya!


Format Soalan Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41

Kekangan masa adalah MASALAH utama ketika menjawab soalan ujian psikometrik ini.

Ini kerana dengan jumlah soalan yang banyak dengan masa yang diberikan sangat kritikal, boleh dikatakan hanya 90 minit untuk 196 soalan? So, 1 soalan cuma ada 45 saat untuk memikirkan jawapan untuk 1 soalan.

Untuk mengatasi masalah ini, anda perlu faham dan buat latih tubi menjawab soalan berbentuk psikologi ini.

Format soalan dan jawapan pilihan juga tidak tetap. Ianya ditetapkan ‘Aneka Pilihan Jawapan’. Ada berkemungkinan hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti) ataupun 4-5 jawapan yang menguji keyakinan anda (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak Bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai refleksi keyakinan anda dalam membuat pilihan.

Jika dirangkumkan, ianya adalah refleksi siapa diri anda dan bagaimana anda menjalani hidup seharian. Sikap anda, cara berfikir, tindakan anda terhadap anda sendiri dan persekitaran. Seharusnya aura positif yang menguasai anda dan bukan sebaliknya. Atas sebab itu nilaian positif harus ada pada diri anda sendiri seperti sedia menerima kritikan dan pandangan orang lain, tidak merasa diri sendiri sahaja yang betul.

Dalam ujian psikometrik, calon dikehendaki menjawab item-item psikologi yang merangkumi perkara berikut :

 1. Personaliti
 2. Motivasi
 3. Kejujuran
 4. Integriti
 5. Kebolehan Sosial
 6. Kestabilan Emosi; dan
 7. Disiplin


Teknik Menjawab Soalan Ujian Psikometrik SPA 

Dalam ujian psikometrik ini, anda tidak seharusnya menjadi hipokrit, anda hanya perlu sembunyikan keburukan anda. Pilih untuk mengeluarkan kualiti yang baik anda dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal memakan diri anda.

Untuk pengetahuan anda, soalan ujian ini direka oleh pakar psikologi yang bakal menentukan kebenaran jawapan anda. Tip terpenting ialah, pastikan jawapan anda sentiasa konsisten. Terdapat sejumlah soalan yang hampir sama bertujuan untuk memerangkap calon-calon yang berpendirian seperti lalang!

Cuba perhatikan soalan dibawah..contoh soalan yang bakal memerangkap anda berdasarkan ciri positif ‘menerima kritikan dan pandangan orang lain’;

 1. Saya rasakan tidak perlu mendengar pandangan orang lain.
 2. Saya tidak suka pandangan saya ditolak.
 3. Hasil mesyuarat kurang berkualiti daripada cerakin data sendiri.

Semua pernyataan diatas mewakili nilai “aura negatif” dalam diri dan ianya bertentangan sama sekali dengan ciri positif ‘menerima kritikan dan pandangan orang lain’.

Jawapan anda untuk semua 3 pernyataan diatas sepatutnya sama. Memang agak mengelirukan tetapi inilah bentuk soalan yang akan menguji pendirian anda, pastikan anda menjawab secara konsisten.


Contoh Soalan Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41

Bagi memudahkan anda memahami bentuk soalan dan jawapan Ujian Psikometrik ini, dibawah kami berikan anda 10 contoh soalan psikometrik yang berkemungkinan akan ditanya;

Contoh Soalan Psikometrik Arkitek Landskap J41

1. Apabila peluang ada, kita tidak perlu lagi berusaha

A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti

2. Saya selalu didenda di zaman persekolahan dahulu

A. Setuju
B. Tidak Setuju
C. Tidak Pasti

3. Saya suka memberi penerangan awal kepada pekerja bawahan saya sebelum mereka melakukan kerja seharian

A. Setuju
B. Tidak Setuju

4. Saya suka menegur pekerja bawahan saya di khalayak ramai

A. Setuju
B. Tidak Setuju

5. Saya lebih mementingkan hasil kerja daripada cara melakukan kerja

A. Ya
B. Tidak

Contoh Soalan Matematik Psikometrik Arkitek Landskap J41

1. Sisi satu segi empat sama ialah (2meter persegi + 9) cm. Cari perimeter segi empat sama tersebut, jika nilai m lebih dari 3 dan kurang dari 5 ?

A. 141
B. 164
C. 154
D. 192

2. Berapakah nilai hasil tambah bagi nilai digit 6 dan nilai digit 4 dalam 65489 dan 6% daripada hasil tambah itu.

A. 2340
B. 3730
C. 2700
D. 3624

3. Berapakah nilai jika hasil darab 502 X 87 dibundarkan kepada ribu yang terdekat dan dibahagikan kepada 220.

A. 200
B. 305
C. 450
D. 556

4. Setelah dinaikkan sebanyak 10%, gaji cikgu Hafiz menjadi RM 4400, gaji isterinya hanya 4/5 daripada gaji asal cikgu Hafiz. Hitungkan jumlah gaji mereka sebelum kenaikan.

A. RM 7550.00
B. RM 6500.00
C. RM 7200.00
D. RM 8104.00

5. Luas sebuah segi empat tepat adalah 64 CM padu. Jika panjang segi empat itu adalah 16 cm, cari lebar segi empat tepat tersebut.

A. 4 CM
B. 5 CM
C. 6 CM
D. 9 CM

Dapatkan Rujukan Contoh Soalan Psikometrik Arkitek Landskap J41

Kami mengesyorkan anda untuk mendapatkan rujukan serta contoh soalan ujian psikometrik untuk anda buat latih-tubi menjawab soalan-soalan psikometrik seperti soalan sebenar.

Tarikh Ujian Terkini Yang Dijalankan SPA


 • Arkitek Landskap Gred J41 
 • Jabatan Lanskap Negara, Kementerian Wilayah Persekutuan 
 • Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) - Ujian Psikometrik
 • Tarikh Peperiksaan : 17 Januari 2019 (Jumaat)


Kami cadangkan anda memiliki Ebook Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41 dibawah ini untuk persediaan;

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41

P/S: Selepas pengesahan pembayaran, anda akan terus dapat link akses untuk download ebook ini. Tiada sebarang pengeposan akan dibuat memandangkan ebook ini adalah buku digital dalam bentuk PDF. Anda beli sekarang, dapat sekarang!

Didalam Ebook ini, anda akan dapat:-

 • Tip menjawab soalan
 • 200++ Contoh soalan psikometrik
 • Contoh soalan matematik
 • Contoh soalan memerangkap

Kami berharap artikel Contoh Soalan Ujian Psikometrik Arkitek Landskap J41 ini membantu anda nanti!

Semoga berjaya!

Post a Comment

0 Comments