Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41. Dipanggil menduduki Peperiksaan Online Pegawai Latihan Vokasional DV41 bulan ini? Kami ucapkan tahniah kepada anda yang telah melepasi tapisan awal pihak SPA, anda adalah calon yang menepati kelulusan dan pengkhususan akademik.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41


Didalam artikel ini, kami akan kongsikan dengan anda contoh-contoh soalan peperiksaan daya menyelesaikan masalah dan kefahaman bahasa inggeris. Kami pasti anda mahu membuat persediaan awal menduduki peperiksaan online Pegawai Latihan Vokasional DV41 ini nanti.


Format Peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41

Berbeza dengan tahun-tahun sebelum ini, pihak SPA hanya berikan Ujian Psikometrik kepada jawatan gred 19. Walaubagaimanapun, bermula tahun 2020 ini nampaknya pihak SPA mengubah sedikit format soalan dengan peperiksaan Pengetahuan  Am, Daya Menyelesaikan Masalah (Matematik) dan Kefahaman Bahasa Inggeris.

Untuk peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41 kali ni, calon akan menjawab 2 bahagian/seksyen iaitu:

  1. Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah
  2. Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

Dibawah ini adalah sedikit penerangan berkaitan seksyen-seksyen yang akan anda jawab nanti. Perlu faham, beza Peperiksaan Online dan Ujian Psikometrik. Baca penerangan dibawah untuk maklumat lanjut.


Penerangan Seksyen Peperiksaan Online SPA

Sebelum menduduki peperiksaan online ini, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apakah bentuk soalan dan tujuan setiap seksyen ini diberikan kepada calon peperiksaan. Berikut adalah sedikit penerangan setiap seksyen peperiksaan online SPA tersebut.

Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai aspek-aspek daya penyelesaikan masalah dengan soalan-soalan konsep matematik, mengiterpretasi data dan kemahiran logik. Seksyen ini menguji calon dalam kemahiran matematik, kepantasan menjawab soalan dalam tempoh masa yang terhad.

Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai kemahiran berbahasa inggeris dengan diberikan pernyataan atau petikan esei dan menjawab berdasarkan pemahaman anda. Soalan lain adalah dalam bentuk penggunaan tatabahasa inggeris.


Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41

Bagaimana anda nak buat persediaan awal peperiksaan online jika anda tak tahu bentuk soalan setiap bahagian ini? 

Seperti yang diterangkan diatas, setiap bahagian mempunyai bentuk soalan yang berlainan. Kami akan kongsikan dengan anda contoh soalan pengetahuan am dan daya menyelesaikan masalah untuk memudahkan anda semasa exam nanti.

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Latihan Vokasional DV41

Untuk membantu anda membuat persiapan awal sebelum menduduki peperiksaan online SPA. Pihak Examspa8i.com dengan ini, memberikan anda 10 Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Latihan Vokasional DV41 iaitu Seksyen A dalam peperiksaan SPA nanti.

1. Sebuah bekas mengandungi kad-kad yang bernombor 0 hingga 50. Jika satu kad dipilih secara rawak apakah kebarangkalian untuk mendapat kad yang mempuntai digit 0?

A) 1/10

B) 1/51

C) 3/25

D) 6/51


2. Karung biru 1.5 kg lebih berat daripada karung merah. Karung hijau 300g lebih berat daripada karung karung kuning. Karung kuning pula ½ daripada berat karung biru. Karung manakah yang paling berat?

A) Merah

B) Kuning

C) Biru

D) Hijau


3. Ungkapkan 0.0003998 x 0.1 dalam bentuk piawai.

A) 3.998 x 10⁵

B) 3.998 x 10⁴

C) 3.998 x 10⁻⁴

D) 3.998 x 10⁻⁵


4. Ali membeli 25kg timun berharga RM87.50 dan 1kg tomato berharga RM1 lebih mahal daripada harga 1 kg timun. Berapakah jumlah harga bagi 35kg timun dan 45kg tomato?

A) RM202.50

B) RM280.00

C) RM325.00

D) RM356.50


5. {400, 441, P, 529, Q, 625}. Oleh itu, P + Q =?

A) 1,028

B) 1,029

C) 1,059

D) 1,060


6. 3/5 daripada 112.5 meter tali digunakan untuk mengikat 20 buah karung. Selebihnya digunakan untuk mengikat 15 buah kotak dan bakinya hanya tinggal 2.5 meter. Berapakah jumlah ukuran tali yang digunakan untuk mengikat sebuah karung dan sebuah kotak?

A) 2.83 m

B) 5.3 m

C) 6.2 m

D) 70.3 m


7. Jumlah berat bekas P dan Q ialah 338kg. Berapakah berat bekas P jika beratnya 5kg lebih ringan berbanding bekas Q?

A) 164.0kg

B) 166.5kg

C) 171.5kg

D) 176.5kg


8. Ali mempunyai tabung yang berisi 125 keping syiling 50 sen, 225 keping syiling 20 sen, 350 keping syiling 10 sen dan bilangan syiling 5 sen adalah sebanyak 3 kali bilangan syiling 50 sen. Berapakah jumlah nilai wang Ali di dalam tabung tersebut?

A) RM161.25

B) RM330.00

C) RM517.50

D) RM825.00


9. Sebuah bekas mengandungi 4 jenis buah iaitu timun, tomato, terung dan limau yang kesemuanya berjumlah 1,360 biji. Buah timun adalah sebanyak 340 bijibersamaan 2 kali jumlah bilangan buah tomato. Berapakah bilangan buah limau jika bilangannya adalah 1.5 kali jumlah bilangan buah terung?

A) 170

B) 510

C) 765

D) 850


10. Ali menjual jambu dengan harga RM5.00 bagi setiap 6 biji.Berapakah bilangan jambu yang telah dijualnya apabila dia mendapat keuntungan bersih sebanyak RM612.50 iaitu 35% daripada jumlah hasil jualannya?

A) 350

B) 2,100

C) 2,450

D) 2,500


Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pegawai Latihan Vokasional DV41

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai kemahiran berbahasa inggeris dengan diberikan pernyataan atau petikan esei dan menjawab berdasarkan pemahaman anda. Soalan lain adalah dalam bentuk penggunaan tatabahasa bahasa inggeris.

Soalan No. 1 hingga 3 berpandukan teks dibawah.

Read the notice and answer the questions.

NOTICE OF WATER DISTRUPTION

We wish to inform you that the Sungai Semenyih Water Treatment Plant had to be fully shut down following an incident of odour pollution in Sungai Semenyih. The management said the large scale work stoppage result in 348 areas with 328,957 consumer accounts in Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat and Sepang experiencing unscheduled water supply distruption following the pollution.


1. The water distruption happened because of

A) the shut down of the Water Treatment Plant.

B) an incident of odour pollution in Sungai Semenyih.

C) the large scale work at the plant.

D) the big number of consumer accounts.


2. The water distruption will affects residents

A) of the four districts mentioned above

B) living in 348 areas in Selangor

C) with consumer accounts in the four districts

D) living nearby Sungai Semenyih Water Treatment Plant


3. Choose a word that has same meaning of the word distruption.

A) retardation

B) obstruction

C) suspension

D) disturbance


4. Choose the best answer.

The driver stopped the car _______________.

A) diligently

B) arrogantly

C) abruptly

D) adversely


5. Choose the correct spelling.

A) distruction

B) destraction

C) destruction

D) dastrection


4 Sebab Kenapa Ramai Calon Gagal Peperiksaan SPA

1. Ramai Calon Tak Tahu Format Peperiksaan

Antara sebab calon tidak dapat menjawab soalan kerana mereka tak tahu format peperiksaan. Bila tak tahu format, calon tidak dapat buat persediaan awal dan rapi.  

2. Masa Menjawab Tak Cukup 

Menjawab 20 soalan dalam masa 25 minit mungkin cukup, tetapi bagaimana jika anda langsung tak tahu format dan tiada persediaan awal? Satu soalan matematik memakan masa beberapa minit untuk selesaikan, anda harus tahu formula dan cara penyelesaiannya untuk jawab dengan betul.

3. Tak Tahu Nak Buat Persediaan Macam Mana 

Peperiksaan online PSEE ada 2 jenis. Peperiksaan Pengetahuan Am, Daya Menyelesaikan Masalah dan Kefahaman Bahasa Inggeris berbeza dengan Ujian Psikometrik! Kalau anda tak tahu bentuk soalan setiap bahagian ini, mesti anda akan terkejut masa menjawab nanti.

4. Perlu Faham Setiap Seksyen

Seperti yang kami terangkan diatas, setiap bahagian seksyen itu mempunyai tujuannya. Pengetahuan am merupakan isu dan pengetahuan tentang Kementerian/Jabatan terbabit. Manakala, daya menyelesaikan masalah adalah soalan matematik, dan kefahaman Bahasa inggeris adalah soalan dalam bahasa inggeris. Anda perlu fokus dengan soalan yang bakal ditanya, kebanyakkan soalan matematik tahap SPM je.


Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan Beserta Skema Jawapan Pegawai Latihan Vokasional DV41

Anda bertuah kerana berada di website examspa8i.com ini, kami mahu membantu anda untuk LULUS dalam peperiksaan online Pegawai Latihan Vokasional DV41 dengan jayanya!

Kami bersama Tim Infokerjaya telah menyediakan Rujukan, Nota dan Contoh Soalan Beserta Skema Jawapan untuk membantu calon-calon peperiksaan SPA membuat latih tubi sebagai langkah awal calon membuat persediaan menghadapi exam Pegawai Latihan Vokasional DV41 nanti.

Untuk dapatkan rujukan & contoh soalan ini, terus ke link dibawah untuk muat turun.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41


P/S: Selepas pengesahan pembayaran, link akses untuk download ebook ini akan diemailkan kepada anda. Tiada pengeposan akan dilakukan kerana ebook ini adalah Buku Digital (PDF). Anda beli sekarang, dapat sekarang! 

Penjadualan Terkini Peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41

  • Pegawai Latihan Vokasional Gred DV41
  • Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
  • Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE)
  • Tarikh Peperiksaan : 26 Januari 2021
  • Masa Peperiksaan : 10:00 Pagi - 11:00 Pagi

Kami berharap, dengan perkongsian Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Latihan Vokasional DV41 ini membantu calon dalam exam spa online nanti.

Semoga berjaya!


Post a Comment

0 Comments