Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19

Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19 | Adakah anda calon peperiksaan online PSEE jawatan Pembantu Pendaftaran KP19 Sabah & Sarawak ? Jika ya, tahniah saya ucapkan kepada anda. Disini kami akan kongsikan kepada anda contoh-contoh soalan peperiksaan online Pembantu Pendaftaran KP19 untuk kemudahan anda buat persediaan menghadapi peperiksaan SPA nanti.

Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19

Peperiksaan online PSEE untuk Pembantu Pendaftaran KP19 ini adalah tapisan peringkat awal calon yang dijalankan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sebelum memanggil calon menghadiri temuduga nanti. Penempatan Pembantu Pendaftaran KP19 adalah di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).


Format Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19

Untuk makluman, pihak SPA telah mewar-warkan panggilan menduduki peperiksaan ini melalui email, website SPA8i dan Fan Page SPA di Facebook.

Jika anda masih belum menerima sebarang pemberitahuan, bermakna anda tidak layak menduduki peperiksaan ini. Walaubagaimanapun, anda boleh menyemak senarai nama anda samada dapat ataupun tidak.

Semakan peperiksaan – Klik sini

Untuk peperiksaan online tahun 2020 ini, berikut adalah jadual peperiksaannya:

Jawatan: Pembantu Pendaftaran Gred KP19 (Sabah & Sarawak)
Kem/Jabatan: Jabatan Pendaftaran Negara
Kategori Peperiksaan: Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE)
Tarikh Peperiksaan : 21 Januari 2020
Masa Peperiksaan: 10:00 Pagi – 11:00 Pagi


Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19

Peperiksaan kali ini mengkehendaki calon menjawab 2 bahagian iaitu;

Seksyen A - Daya Menyelesaikan Masalah

  • Masa: 25 minit
  • Soalan: 20 (aneka pilihan)

Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

  • Masa: 20 minit
  • Soalan: 20 (aneka pilihan)

Walaubagaimanapun, seksyen peperiksaan ini adalah tertakluk kepada keperluan semasa pihak SPA. Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 ini boleh jadi seksyen pengetahuan am dan daya menyelesaikan masalah sahaja. Ataupun, hanya daya menyelesaikan masalah dan kefahaman bahasa inggeris.

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Pendaftaran KP19

Dibawah ini adalah 10 Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah untuk peperiksaan online ini.
1. Kadar tukaran antara Ringgit Malaysia dan Dolar Singapura ialah RM100=S$31.56. Berapakah nilai RM jika S$157.78?

A) 500
B) 550
C) 600
D) 650

2. Apakah nilai P dalam kumpulan nombor berikut? 19, 29, 41, 31, P, 43

A) 23
B) 38
C) 40
D) 9

3. Sekiranya bulatan bersisi satu. Berapakah sisi Oktagon?

A) 2
B) 6
C) 8
D) 12

4. Harga sebuah televisyen ialah RM599. Harga sebuah meja makan ialah tiga kali harga Televisyen itu. Cari beza harga saiz televisyen dan meja majkan tersebut?

A) 1,797
B) 1,198
C) 2,396
D) 3,396

5. Sebuah tangki minyak berbentuk silinder mempunyai diameter 7.10 meter di isi penuh dengan minyak. Tinggi silinder itu adalah 1.28 meter lebih dari jejarinya. Berapakah isipadu minyak dalam tangka itu dalam unit meter padu?

A. 191.03
B. 190.00
C. 192.00
D. 191.14

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Pendaftaran KP19

Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19

Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19

Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19

Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19

Ramai Calon Gagal Peperiksaan SPA. Kenapa?

1. Tak Tahu Format

Ini yang biasa berlaku. Bila calon tidak tahu format, calon tidak dapat buat persediaan awal dan rapi.

2. Tak Cukup MASA 

Kalau persediaan tidak cukup memang akan ambil masa lama untuk jawab exam sebab kena fikir banyak benda! Tapi kalau persediaan RAPI, tak akan ada masalah lagi!

3. Tak Tahu Nak Mula Kat Mana 

Nak buat persediaan tapi tak tahu nak mula kat mana. Tau-tau esok dah exam. Memang Kelam kabut la. Tak terkejut tengok soalan nanti!

4. Silap Persediaan

Dah studi tapi terkeluar dari skop! Membuta tuli. Patut fokus apa yang berkaitan ja. Bukan perlu studi dan hafal semua perlembagaan Malaysia!

Sebab itu untuk persdiaan awal, calon-calon memerlukan Contoh Soalan Peperiksaan sebagai rujukan dan latih tubi sebelum menghadapi peperiksaan.


Dapatkan Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19

Anda yang mahukan panduan dan rujukan beserta contoh soalan peperiksaan SPA boleh mendapatkan pakej rujukan dibawah ini untuk persediaan awal anda menghadapi peperiksaan nanti.
Apa yang anda akan dapat dalam pakej rujukan daya menyelesaikan masalah dan kefahaman Bahasa inggeris Pembantu Pendaftaran KP19 ini?

Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19P/S: Selepas pembayaran dan pengesahan dibuat, link akses untuk download ebook ini akan terus dihantar ke email anda. Tiada istilah pengeposan lagi, ebook ini terus anda akan dapat melalui email. Beli sekarang, dapat sekarang!

MAKLUMAN TERKINI

Pihak SPA telah mengumumkan bahawa calon peperiksaan Pembantu Pendaftaran KP19 yang LULUS peperiksaan ini akan menduduki Ujian Psikometrik.

Dibawah ini, kami sediakan Rujukan Ujian Psikometrik untuk anda buat persediaan awal sebelum menduduki Ujian Psikometrik pada 14 Febuari 2020 (Jumaat).

Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19Kami ucapkan semoga anda berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Pendaftaran KP19 nanti.

Terima kasih kerana membaca artikel Soalan Peperiksaan SPA Pembantu Pendaftaran KP19 ini.

Semoga berjaya!

Post a Comment

0 Comments